Workit

RAPORT DE ACTIVITATE

2021-2022

„Credem că e important să vorbim despre cancer şi să-l destigmatizăm. Avem nevoie de o abordare mai sănătoasă, care să informeze fără să paralizeze prin frică. O abordare care să încurajeze mai multă înţelegere şi sprijin reciproc. Pentru asta este nevoie de tine.

În cei 1.5 ani de Ancora am desfăşurat 8 sesiuni de informare şi educare la care au participat 276 de femei.

O astfel de sesiune constă în:

  • O prezentare de aproximativ 30 de minute privind prevenţia şi investigaţiile necesare detectării precoce ale cancerului de sân, tehnica detectării leziunilor sânului prin autopalpare şi reconstrucţia mamară după mastectomie.
  • Consultaţii de specialitate (examen clinic, procesul de autopalpare ghidat, anamneza factorilor de risc şi ecografie mamară), gratuite, pentru detectarea posibilelor afecţiuni ale sânului şi îndrumarea către următoarele investigaţii dacă este necesar.
  • Sprijinirea şi îndrumarea beneficiarilor pe termen lung pentru rezolvarea problemelor legate de sănătatea sânilor.

Consultațiile au mai multe roluri. În primul rând au rolul de a le învăţa pe femei să facă autopalparea, apoi de a discuta despre factorii de risc personali şi despre alte probleme medicale. În plus, există o reticenţă de a pune întrebări în public şi am vrut să le oferim un spaţiu în care să se simtă în largul lor.

Dintre cele 276 femei, 185 au beneficiat de consultaţii de specialitate.

Am descoperit, în mare, ce ne aşteptam să descoperim – cunoştinţe foarte limitate despre ce ar trebui să facă pentru a preveni şi detecta cancerul de sân. La ce ne aşteptam mai puţin a fost numărul mare de persoane care aveau probleme legate de sănătatea sânilor.

De curând am achiziţionat o sondă cu ultrasunete ultraportabilă. Cu ajutorul acesteia, în ultimele sesiuni de informare am detectat două leziuni mamare, confirmate apoi ca fiind maligne. Două femei au acum o şansă în plus de supravieţuire.

În acest moment, societatea civilă suplineşte lipsa unui program naţional de screening, însă suntem departe de a acoperi nevoia generală. Am devenit rapid un important actor local, ajungând în localităţi care nu au beneficiat vreodată de echipe medicale mobile.

participanți

sesiuni de informare

ecografii mamare

Cancere de sân confirmate

sesiuni de informare

consultații de specialitate

patologii mamare

Bugetul

2022 a fost un an dificil din punct de vedere financiar, odată cu războiul din Ucraina, multe dintre fonduri au fost redirecționate către refugiați, și e de înțeles.

Cu toate acestea în cei 1.5 ani de activitate am avut un buget de 85.528 lei.

Cea mai mare parte a bugetului am folosit-o pentru achiziția unei sonde ecografice ultra-portabile şi pentru organizarea a 8 sesiuni de informare şi educare pentru prevenția cancerului de sân. Restul bugetului a fost cheltuit pe nevoi interne (contabilitate, domeniu şi hosting, comisioane bancare etc.).

Acest buget a fost atras prin proiecte finanțate prin programul Start ONG, sponsorizări de la partenerii noștri Rotary Club București Nord, Primăria Dobroești și alţi donatori.

31%
Echipamente, bunuri, materiale
consumabile și licente
24%
Personal medical
19%
Personal non-medical
16%
Cheltuieli de promovare
10%
Servicii, cheltuieli de deplasare, protocol, taxe și comisioane

Ce ne propunem pentru 2023?

Să organizăm 12 sesiuni de informare despre prevenția şi detectarea precoce ale cancerului de sân.

Să alocăm mai multe resurse persoanelor care nu sunt asigurate medical pentru a-și continua investigațiile. Pentru context, procedeele de investigaţie ale cancerului de sân sunt gratuite pentru persoanele asigurate prin casa națională de asigurări de sănătate, cu trimitere de la medicul de familie. Persoanele neasigurate nu beneficiază de gratuitate, iar în lipsa resurselor financiare investigațiile se opresc odată cu acțiunile noastre.

Să oferim sprijin pentru reintegrare în societate a persoanelor recent diagnosticate sau trecute prin boală, în special prin promovarea programului naţional de reconstrucţie mamară după mastectomie.

Până în prezent am ignorat nevoile interne (mai degrabă de nevoie). Am folosit echipamentele personale sau împrumutate (laptop, telefon, video-proiector etc.), nu avem un sediu de lucru ci doar un sediu social şi încă nu avem un site bine pus la punct ci doar o pagină de contact. De anul viitor am vrea să ne punem întâi nouă masca de oxigen ca apoi să-i putem ajuta pe ceilalți.